'Voor een plezantere stad'

Stadsgezichten

In 2010, bij gelegenheid van het 11e lustrum, ontstaat het idee om een replicatie van een schilderij van een stadsgezicht in Utrecht te plaatsen in een vitrine of als tegeltableau. Uiteindelijk leidt dit idee tot een groot project waarbij uiteindelijk veertien tegeltableaus zijn geplaatst op de volgende plaatsen:

 • Jacobskerkhof, hoek Oudegracht
 • Korte Nieuwstraat, hoek Trans
 • Zoutmarkt (t.o. Vismarkt)
 • Weerdsingel OZ9
 • Oudegracht, hoek Diaconessenstraat
 • Flora’s Hof (Servetstraat)
 • Vinkenburgstraat, hoek Oudegracht
 • Korte Elisabethstraat
 • Brigittenstraat 17
 • Voetiusstraat, hoek Achter de Dom
 • Hamburgerstraat (Lutherse Kerk)
 • Mariaplaats 17
 • Massegast hoek Oude Gracht
 • Janskerkhof Noordzijde

Op de website van Maatwerk Tegels, het bedrijf dat de tableaus heeft vervaardigd, vindt u een schitterend overzicht van al deze stadsgezichten. Klik hier om ze te bekijken.

Nieuwsgierig geworden naar dit project? Klik dan hier voor een uitgebreide beschrijving.

Tolien Wilmer, verbonden aan het Utrechts Archief, heeft een fraaie wandelgids samengesteld, waarin alle tableaus zijn opgenomen. Ook staan er een tweetal stadswandelingen in aan de hand waarvan u ze allemaal kunt bekijken. Het boekje is voor €6,95 te verkrijgen bij Toerisme Utrecht, het Utrechts Archief, het Centraal Museum en de plaatselijke boekhandels.

Welkom

De Utrechtse Sociëteit De Constructieve tracht met allerhande initiatieven van Utrecht een “Plezantere Stad” te maken.  Wilt u meer weten? Laat dan hieronder uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.